Bemutatkozás

Fekete-Szabó Anikó vagyok, két felnőtt gyermek édesanyja, nagymama, tanár, drámapedagógus, tanártréner, tanárkonzulens.


Közel 30 éve pedagógusként - német nyelv és történelem szakos tanárként, 18 éve drámapedagógusként szólitok meg gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket. Évenként megközelítőleg 250 fiatallal dolgozom. Ha ezt megszorzom a 30 évvel és még hozzászámolom a gyermekeket képviselő szülőket, hihetetlen magas számot látok. Nem vagyok a „számosítás” feltétlen híve és nem is hiszem, hogy az emberekről érdemes számszerűen gondolkodni, de figyelemreméltó lehet, hány emberi sorssal találkoztam és gazdagodtam az elmúlt évek során.

A pedagógusi szerep számomra mentor szerep, amelynek alapja az érvényes kapcsolatfelvétel és annak megtartása, a tanulás folyamatként való értelmezése, a tanítás, mint az állandó tanulás és hatásgyakorlás folyamatának eszköze. Megvalósítása során permanensen keresem a világunkban egyre gyorsabb változásokhoz alkalmazkodó utakat, módokat, amellyel megszólítható, s az adott szakterület tartalmába bevonható a gyermek és fiatal teljes személyisége. Módszertani sokszínűséggel, rendszerben való, komplex gondolkodásmóddal közelítem meg a helyzeteket.

Az interakció, ezzel a kérdezés általánossá vált „tudásmegosztó” tevékenységemben. A szemléletváltás, a tudatosság, a tervezés, az új utak keresése jelentette és jelenti számomra az inspirációt.

Portré kép

Fekete-Szabó Anikó


Tanártréner és tanárkonzulens, drámapedagógus, német nyelv és irodalom, történelem szakos középiskolai tanár